ČlenstvíPřihláška
 

Hlavní město hudební výchovy? Ústí nad Labem!

Možná někdo při přečtení nadpisu pozvedne pochybovačně obočí, ale přinejmenším pro týden od 18. do 23. srpna to platí bezvýhradně. Za podpory Pedagogické fakulty UJEP a zdejší Katedry hudební výchovy proběhl již 35. ročník Letní dílny hudební výchovy, na který se nedočkavě sjelo 92 účastníků z celé republiky – z toho třetina se kurzu zúčastnila poprvé. Program, připravený osvědčeným lektorským týmem, byl opravdu pestrý, atraktivní pro pedagogy i jejich žáky, vtipný a … na kurikulu nezávislý. O tom se mohla přesvědčit i Česká školní inspekce, kterou SHV na kurzy pravidelně jako účastníky – pozorovatele pravidelně zve.

Je známo, že si přítomní pedagogové ze všech segmentů našeho vzdělávání příliš nevydechnou – počínaje společnou ranní hudební rozcvičkou přes dopolední workshopy, odpolední zpívání ve sboru a hraní v orchestru po podvečerní kroužky a večerní program jsou plně vytíženi. Díky vysoké úrovni, inspirativnosti a praktické využitelnosti ve výuce si nikdo nechce nechat nic utéct. Spektrum nabízených činností plně odpovídalo integrativnímu pojetí hudební výchovy, která smysluplně propojuje obsahy výchovy taneční a pohybové, dramatické i audiovizuální s praktickým muzicírováním i hudební teorií a mohlo by být důkazem pro revizory RVP, že předložená bizarní podoba RVP oblasti Umění a kultura je nesmyslná a „objevuje Ameriku“ už hudebními pedagogy dávno objevenou a vyzkoušenou.

Nevšední úhly pohledu na hudební historii (chorál v české hudbě v rámci Roku české hudby) a způsoby a význam poslechu a percepce hudby obecně nabídli dva charismatičtí popularizátoři: Vladimír Hrdina a Lukáš Hurník. Vtipný pohled na dějiny hudby nabídlo svým excelentním vystoupením Dějiny hudby v kostce duo Vrámoll (doporučuji: pozvěte si je do školy!). Taneční „Celebrating Evening“ (oslavujeme 90 let SHV!) připravila a s neuvěřitelnou vitalitou s účastníky realizovala Hana Novotná, folklórní soubor Jizera a dětský soubor Jizerka (oba z Liberce) vzbudily svým večerním komponovaným vystoupením tsunami nadšení. Čtvrteční slavnostní večer byl ve znamení udílení ocenění za dlouhodobý přínos hudebnímu vzdělávání Cena Jaroslava Herdena 2024 (oceněno bylo osm osobností, m.j. Jiří Pavlica) a spontánního muzicírování napříč generacemi zúčastněných pedagogů. Se svou další aktivní účastí na kurzu se letos rozloučili Rafaela Drgáčová, Šárka Vejvodová, Jiří Holubec a Jan Prchal.  

LDHV 2024 skončila – ať tedy žije LDHV 2025, jejíž konání na závěrečném koncertu oznámil Jakub Kacar. To je nepochybně – společně se zájmem a podporou PF UJEP – záruka, že se tradice letního hudebního vzdělávání pedagogů (od roku 1969!) nepřeruší. Vzhledem k tomu, co oblast Umění a kultura a tedy i hudební výchovu patrně čeká, se pořádání LDHV a kurzů tohoto druhu jeví jako naprosto nepostradatelné a nezbytné.

A když se vrátím k nadpisu … vlastně ano, platí to i obecně: výuka na ústecké katedře hudební výchovy dlouhodobě vykazuje skvělé výsledky.

Jan Prchal

 
 

Share this Post